Ústredný portál verejnej správy

Prechodný pobyt

Občan a štát

Prechodný pobyt je pobyt občana mimo miesta trvalého pobytu, kde sa občan dočasne zdržiava viac ako 90 dní. Predpokladaná doba prechodného pobytu môže byť najviac 5 rokov.

Prechodný pobyt je pobyt občana mimo miesta trvalého pobytu, kde sa občan dočasne zdržiava, ak má trvať viac ako 90 dní. Prechodný pobyt je tiež pobyt občana trvalo žijúceho v zahraničí, ktorý má na území Slovenskej republiky trvať viac ako 90 dní.

Občan hlási ohlasovni v mieste prechodného pobytu do 10 dní od ubytovania začiatok, miesto a predpokladanú dobu prechodného pobytu. Ustanovenia hlásenia prechodného pobytu sú rovnaké ako pri hlásení trvalého pobytu.

Občan je povinný predkladať pri hlásení prechodného pobytu tieto doklady:

  • platný občiansky preukaz alebo potvrdenie o občianskom preukaze; ak ide o dieťa do 18 rokov, predkladá jeho zákonný zástupca rodný list tohto dieťaťa,
  • platný cestovný doklad Slovenskej republiky alebo osvedčenie o štátnom občianstve Slovenskej republiky, ak nemá občiansky preukaz alebo potvrdenie o občianskom preukaze,
  • doklad o vlastníctve alebo spoluvlastníctve budovy alebo jej časti,
  • písomné potvrdenie o súhlase s prihlásením občana na prechodný pobyt s osvedčeným podpisom vlastníka alebo všetkých spoluvlastníkov budovy alebo jej časti s určenými údajmi; toto potvrdenie sa nevyžaduje, ak:
    1. ide o prihlásenie vlastníka alebo spoluvlastníka,
    2. ide o prihlásenie občana, ktorý má zriadené vecné bremeno doživotného užívania nehnuteľnosti,
    3. ide o prihlásenie manžela alebo nezaopatreného dieťaťa vlastníka alebo ak
    4. vlastník alebo všetci spoluvlastníci budovy alebo jej časti potvrdia svojím podpisom na prihlasovacom lístku súhlas s prihlásením občana na trvalý pobyt pred zamestnancom ohlasovne.

Občan trvalo žijúci v zahraničí predkladá namiesto občianskeho preukazu platný cestovný doklad Slovenskej republiky.

Pri hlásení prechodného pobytu občan hlási:

  • meno, priezvisko a rodné priezvisko,
  • dátum, miesto a okres narodenia; štát narodenia, ak sa občan narodil v zahraničí,
  • rodné číslo,
  • okres pobytu,
  • obec pobytu,
  • časť obce,
  • ulicu, ak sa obec člení na ulice,
  • súpisné číslo a orientačné číslo domu, prípadne aj číslo bytu, ak sa dom člení na byty,
  • dobu prechodného pobytu,
  • ak ide o občanov, ktorí nemajú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, štát a miesto pobytu.

Predpokladaná doba prechodného pobytu môže byť najviac 5 rokov. Ak prechodný pobyt trvá aj po skončení predpokladanej doby, občan je povinný hlásiť prechodný pobyt znova. Ak sa prechodný pobyt skončí pred uplynutím doby, na ktorú bol ohlásený, občan je povinný túto skutočnosť ohlásiť. V prípade, že tak neurobí, ohlasovňa záznam o prechodnom pobyte zruší na návrh vlastníka alebo všetkých spoluvlastníkov budovy alebo jej časti.

Pobyt občana SR v zahraničí

Občan, ktorý má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a ktorý sa pripravuje na vycestovanie do zahraničia na obdobie dlhšie ako 90 dní, pred vycestovaním ohlási túto skutočnosť ohlasovni v mieste trvalého pobytu. V ohlásení uvedie štát a miesto pobytu a predpokladaný čas pobytu.

Dátum poslednej zmeny: 7. 11. 2016
Dátum zverejnenia: 23. 7. 2014

Súvisiace inštitúcie:

Lokalita

  • Slovensko